La Tortuguita

Introductie
La Tortuguita is Spaans voor het schildpadje en is de naam van een kinderdagverblijf in de wijk Capra aan de rand van Montevideo, de hoofdstad van Uruguay. Wij zijn daar op bezoek geweest tijdens onze vakantie in Uruguay in de winter van 2005/2006 op uitnodiging van onze Uruguayaanse vrienden, die in het bestuur zitten.
Het kinderdagverblijf is op initiatief van de bewoners opgericht en moet met zeer beperkte middelen het werk zien te doen. Wij waren diep onder de indruk van het enthousiasme waarmee vrijwilligers en betaalde staf hun best doen om kinderen op verantwoorde wijze op te vangen, terwijl hun ouders in de stad de kost proberen te verdienen.
We hebben dit initiatief in ons hart gesloten en daar waar mogelijk proberen we financiële steun te verwerven.
Wij hebben onze vrienden Francisco en Graciela gevraagd om de situatie van het kinderdagverblijf in de wijk en de wijk zelf te beschrijven. Hieronder hun verhaal.

De wijk Capra
De wijk Capra ligt tent noordoosten van Montevideo en heeft ongeveer 5000 inwoners. Het inkomen is laag, een deel van de inwoners leeft van sociale voorzieningen van de staat. De meeste bewoners hebben hun onderkomen zelf gebouwd. Deze onderkomens variëren van eenvoudige tweekamerwoningen tot krotten. Bijna iedereen beschikt over elektriciteit en is aangesloten op de waterleiding. Er is geen riolering, het afvalwater wordt opgevangen in zogenaamde zwarte putten en afgevoerd naar een beek.
Sinds de hervormingen van 2008 hebben alle werknemers en kinderen recht op gezondheidszorg. Volwassenen betalen een bepaald procent van hun inkomen. Voor kinderen is het gratis.
In de buurt is een mooie openbare basisschool met gratis eetvoorziening en busvervoer. De middelbare school is 3 km verder en de kinderen tot 16 jaar hebben gratis busvervoer.

De kinderen en ouders
Kinderen van 1,5 tot 4 jaar kunnen het dagverblijf bezoeken. Er komen 70 tot 80 kinderen naar het dagverblijf verdeeld over 3 groepen. De kleinste kinderen komen een halve dag, de grote kinderen kunnen een hele dag komen.
Tweederde deel van de kinderen komt uit een gezinssituatie met vader en moeder. De anderen wonen of alleen met hun moeder of een ander familielid.
De meeste ouders moeten beiden werken om aan een toereikend inkomen te komen. Ze werken vooral in de dienstensector of in de bouw.
Het opleidingsniveau is laag: iets minder dan de helft heeft de basisschool afgerond en ongeveer 20% heeft ook een middelbare opleiding genoten.
Zoals gezegd zijn de huizen klein en er zijn maar weinig kinderen die een eigen slaapkamer hebben. De meeste moeten een slaapvertrek of bed delen met een volwassene of andere kinderen.

Het kinderdagverblijf
Op 16 juli 1989 is de buurtgroep “Grupo Vecinal Capra”, een civiele vereniging zonder winstoogmerk, opgericht. In dat jaar hebben ze het terrein voor het kinderdagverblijf gekocht. Op 30 juni 1991 is het dagverblijf geopend. Het kreeg de naam La Tortuguita en staat onder toezicht van het ministerie van Onderwijs en Cultuur.
In het gebouw zijn 3 zalen, een keuken en toiletvoorzieningen. Door ruimtegebrek worden ook 2 zalen bij de “buren”gebruikt.
Voor de groep van 70 tot 80 kinderen zijn er 2 leerkrachten, 5 assistentes en 2 personen om het koken. De coördinatie ligt bij de gemeente.
Het kinderdagverblijf werkt met een gemeentelijk, pedagogisch plan waarin de doelstellingen zijn geformuleerd. Men wil de algemene ontwikkeling van de kinderen op zo veel mogelijke gebieden (lichamelijk, cognitief, emotioneel, sociaal) bevorderen zodat zij de basisschool op een succesvolle manier kunnen volgen. De kinderen leren te communiceren en zich cognitief en creatief te uiten. Er wordt veel aandacht besteed aan taalontwikkeling, waarbij men gebruik maakt van muziek, bibliotheek, theater etc.
Het kinderdagverblijf wil ook graag samenwerken met andere werkgroepen uit de wijk: vrouwen, jongeren op gebied van sport, gezondheid en cultuur. Met geld van de gemeente wordt binnenkort een gezamenlijke culturele ruimte gebouwd.

Behoeftes
Om goed te kunnen werken heeft het dagverblijf behoefte aan verschillende zaken:

  • Lesmateriaal: papier, verf, speelgoed
  • onderhoudsmiddelen: verf, elektriciteitskabels, beveiligingsinstallatie
  • speeltoestellen en een veilig hek om de speeltuin
  • geld om een maatschappelijk werkster en fysiotherapeut aan te kunnen stellen
  • keuken materiaal: gasfornuis, koelkast, bestek, borden en keukenmeubilair.
  • verbetering van het rioleringssysteem.
  • Verder zouden een geluidsversterker, een pc en printers welkom zijn.

De exploitatie wordt voor een deel door de gemeente bekostigd: lonen, sociale voorzieningen en ziektekostenverzekering voor de leerkrachten en assistentes. Daarnaast o.a. ook het eten voor de kinderen en de leiding, het elektriciteitsverbruik en de ongediertebestrijding.
Het andere deel wordt bijeen gebracht door het bestuur, de buurt, ouders en vrienden, bijvoorbeeld: het gas- en waterverbruik, schoonmaakartikelen, het klein onderhoud, lesmaterialen, administratiekosten en het eindejaarskamp.